Hamı bir xəstəlikdən qorxur: onkologiya. Amma hər gün də bir misqal onkoloji xəstəlik yaradan kanserogen maddə yeyirik. Qidaların, ərzaqların keyfiyyətsizliyi bir tərəfə, tərkibini qəsdən, zərərli maddələrlə doldururlar.
Axar.az Medicina.az-a istinadla xəbər verir ki, SSRİ dövründə qida istehsalında, xüsusən uşaq qidalarında kanserogen maddə olan qlisidolun istifadəsi qəti qadağan idi. Bir çox Avropa ölkələrində də bu maddənin qida sənayesində istifadəsi qadağan olunub. Məhz onun onkoloji xəstəliklər yaratdığı məlumdur.
Hazırda isə Rusiya, MDB dövlətləri və Azərbaycanda 60% ərzaq məhsullarının tərkibində qlisidol var. Qlisidol hamının əzbər bildiyi texniki palma yağıdır. O, ucuz başa gəldiyi üçün bütün ərzaq məhsullarına qatılır.
Xüsusən marketdə qutu və qablaşdırılmış şirniyyat, peçenye, konfetlər, şokolad yağları. Bunları da daha çox uşaqlar, gənclər yeyir.
Əvvəl Moskvanın bütün qənnadı fabrikləri kakao yağından istifadə edirdi. İndi kakao yağını ancaq lüks məhsullarda istifadə edirlər, onlar da bahalıdır.
Tərkibində süd olan elə məhsul yoxdur ki, onda qlisidol olmasın: dondurma, kremlər, yağlar, hətta kərə yağı, kolbasa, sosis, müxtəlif konservləşdirilmiş məhsullar, pizzalar, kekslər, ruletlər... Marketlərdə satılan hazır qatlı xəmir qlisidolludur.
Hər bir ölkəyə ərzaq idxalını və qida məhsulu istehsalına cavabdeh dövlət qurumları bunu qadağan etməlidir. Bu qurumlar insanların vergiləri hesabına, dövlət büdcəsi hesabına işləyir və onların borcu milləti təhlükəli kanserogen maddələrdən qorumaqdır.
Dünyanın məşhur qida brendləri Avropada istesal etdikləri zavodlarda qanunla qadağan edildiyi üçün bu maddədən istifadə edə bilmir. Amma Rusiya və MDB dövlətlərində yerləşən zavodlarda palma yağı istifadə edirlər.