USD
1.7000
%0,47
EUR
2.0183
%0,47
GBR
2.3633
%0,47
RUB
0.0232
%0,47
TRY
0.2009
%0,47
  • Haqqımızda
  • Gündəm
  • Siyasət
  • İqtisadiyyat
  • Sosial
  • Foto
  • Araşdırma
  • Müsahibə
  • Digər
    • Mədəniyyət
    • İdman
    • Dünya
    • Təhsil
    • Hadisə
    • Səhiyyə
    • Din
    • Bölgə
    • Maqazin
    • Maraqlı
    • Video
  • Əlaqə

Təzə ətdən istifadə düzgün yanaşma deyil, bu ətdə stress toksinləri var - Qida Təhlükəsizliyi Agentliyi

Sosial

28-05-2020, 13:35

Təzə ətdən istifadə düzgün yanaşma deyil, bu ətdə stress toksinləri var - Qida Təhlükəsizliyi Agentliyi
Azərbaycan Qida Təhlükəsizliyi İnstitutunun Heyvan xəstəliklərinin və heyvan mənşəli məhsulların tədqiqi sektorunun əməkdaşları "Ət və ət məhsullarının faydası və zərərli xüsusiyyətləri" adlı məlumat təqdim edib.

Ət – enerji və protein mənbəyi olmaqla yanaşı, həm də yüksək bioloji dəyərə malik qida məhsuludur. İnsan orqanizminin inkişafı, hüceyrələrin yenilənməsi, bərpası, qan əmələ gəlməsi, sinir sisteminin möhkəmlənməsində və dərinin sağlamlığında mühüm rol oynayan ətin tərkibində 16-20% zülal, 2-40% yağ, karbohidratlar, mineral maddələr, fermentlər, həmçinin azotlu və azotsuz ekstraktiv maddələr vardır. Heyvanın növü, yaşı və bəslənməsi ilə əlaqədar olaraq, ətin kimyəvi tərkibi faiz göstəricilərinə görə müxtəlif olur.

Ətin tərkibindəki tam dəyərli zülallara misal olaraq miozin, miogen, aktin, mioqlobin və s. göstərmək olar. Ətə qırmızılıq verən isə mioqlobin zülalıdır. Miozin və miogen zülalları ferment rolu oynamaqla, ət əzələsində gedən fizioloji prosesləri sürətləndirir. Mioqlobin tərkibcə qan hemoqlobininə oxşardır. Tam dəyərli olmayan ət zülallarına isə elastin və kollageni misal göstərmək olar ki, bunlar tərkibcə birləşdirici toxumaya aid olmaqla, insan orqanizmi tərəfindən çətin mənimsənilir.

Mal ətinin tərkibindəki yağlar onun qidalılıq dəyərini, kalorililiyini, həmçinin dadını yaxşılaşdırmaqla asan mənimsənilir. Ətin tərkibindəki yağlar əzələ liflərinin arasında incə təbəqə şəklində yerləşdikdə bu zaman dad xüsusiyyəti və keyfiyyəti ilə seçilən “mərmər ət” növü formalaşır ki, bu ət növü istehlakçılar tərəfindən yüksək qiymətləndirilir. Mal ətində toplanan yağın tərkibində 30%-ə qədər doymuş ali yağ turşuları, 0,06-0,1% miqdarında xolesterin mövcuddur. Yağ turşuları qoyun ətinin tərkibində miqdarca daha çoxdur. Yağlı ətlərin tərkibində doymuş yağ və xolesterolun daha yüksək olduğunu nəzərə alaraq, diabet və hipertoniya xəstəlikləri olanlar yağlı qırmızı ət əvəzinə, yağsız qırmızı ət və ya dərisiz toyuq, hinduşka, balıq ətinə üstünlük verməlidirlər.

Ətdə mövcud olan karbohidratlar qlikogen şəklində təmsil olunmaqla, ətin yetişmə prosesində böyük rol oynayır. Mineral maddələrin (Fe, K, Na, Mg və s.) miqdarı 0,8-1,3% olmaqla, ətin struktur quruluşunun formalaşmasında iştirak edir. Bu maddələr içərisində dəmirin miqdarı daha çoxdur.

Ətin tərkibindəki suyun miqdarı heyvanın növü, yaşı və sairdən asılı olaraq 50-75% təşkil edir. Ət yağlı olduqca tərkibindəki suyun miqdarı azalır. Cavan heyvan ətindəki suyun miqdarı yaşlı heyvan əti ilə müqayisədə daha çoxdur. Suyun miqdarı çoxaldıqca ətin qidalılığı azalır və xarab olması tezləşir. Ətin tərkibində A, D, E, B qrupu vitaminlərinə də rast gəlinir. Ətin enerji dəyərliliyi heyvanın növü, yaşı və köklük dərəcəsindən asılı olaraq 105-489 kkal arasında dəyişir.

Heyvan kəsildikdən sonra ətin tərkibində müxtəlif biokimyəvi dəyişikliklər baş verir ki, bu da “ətin yetişmə prosesi” kimi tanınır.

“Ətin yetişməsi” (avtoliz) - ətin tərkibində öz-özünə gedən kimyəvi proseslər nəticəsində onun fiziki və kimyəvi xüsusiyyətlərinin dəyişməsi prosesidir ki, bu zaman ətin sərtliyi, nəmliyi, dadı, rəngi, qoxusu və mikrobioloji proseslərə davamlılığı dəyişir. Bu prosesdə başlıca olaraq ətin turşuluğu artır ki, (pH ≤ 5,5-ə qədər) bu da ətin tez xarab olmasının qarşısını alır. Adətən təzə ətin bu göstəricisi neytral (pH =7) və ya zəif qələvi (pH=7,2) olmaqla mikroorqanizmlərin inkişafı üçün əlverişli mühit hesab edilir. “Ətin yetişməsi prosesi”ndə onun tərkibindəki qlikogenin süd turşusuna qədər parçalanması ilə bərabər, eyni zamanda ət zülalı fiziki - kolloid strukturunu dəyişərək insan orqanizmində daha asan mənimsənilən formaya düşür. Ət müvafiq temperaturda (0-4 C) 3-48 saat ərzində saxlandıqda, “ətin yetişmə prosesi” qənaətbəxş hesab edilir.

Təzə ətdən istifadə milli kulinariyamız üçün səciyyəvi olsa da, bu düzgün yanaşma kimi qiymətləndirilmir. Bu isə təzə kəsilmiş ətin biokimyəvi xüsusiyyəti və heyvan kəsimi zamanı stress amillərinin təsiri ilə əmələ gələn toksiki maddələrin ətdə toplanması ilə izah edilir.

Ət insanlar üçün dəyərli qida növü hesab edilməklə bərabər, müxtəlif mikroorqanizmlərin, o cümlədən patogenlərin inkişafı üçün də əlverişli mühitə malikdir. Qeyd etmək lazımdır ki, patogenlər bır sıra yoluxucu zoonoz xəstəliklərin (brusellyoz, qarayara, vərəm və s.) törədicisi olmaqla heyvanların özləri və insanlar arasında yoluxma yarada bilər. Parazit mənşəli xəstəliklərə (toksoplazmoz, trixinelyoz və s.) tutulmuş heyvan ətinin istehlakı da insanların bu kimi xəstəliklərə yoluxmasına səbəb olur.

Bununla yanaşı, heyvan kəsimi zamanı və daha sonra ətin saxlanma prosesində gigiyenik qaydalara riayət edilməməsi səbəbindən ətin müxtəlif mikroorqanizmlərlə (salmonella, eşerixiyakoli, kampilobakteriya, listeria, stafilokokklar, streptokokklar, klostridiumlar, şigella və s.) çirklənməsi baş verə bilər. İnsanlar arasında tez-tez rast gəlinən qida mənşəli zəhərlənmələrin (qida toksikoinfeksiyaları) əsas səbəbi məhz bu kimi mikroorqanizmlərlə sirayətlənmiş ət məhsullarının istehlakıdır.

Qeyd etdiyimiz kimi, ət mikroorqanizmlərin, o cümlədən virusların sağ qalması üçün münbit mühit olduğundan, hazırda pandemiya şəklində dünyanı bürüyən COVID-19 virusu ilə mübarizədə ətdən düzgün istifadə qaydaları yenidən aktuallaşmışdır.

Ət alarkən nələrə diqqət yetirməli?

Bütün bunları nəzərə alaraq, ətin səbəb ola biləcəyi təhlükələrin profilaktikası məqsədilə istehlakçılar tərəfindən aşağıdakı tövsiyələrin nəzərə alınması məqsədəuyğundur:

- yol kənarlarında açıq şəkildə kəsilib satılan, baytarlıq-sanitariya ekspertizasından keçməyən və antisanitar şəraitdə fəaliyyət göstərən kəsim yerlərindən ət məhsulları alınmasın;

- ət satışı ilə birbaşa məşğul olan şəxslərin fərdi mühafizə vasitələrindən (xalat, əlcək, maska) istifadə etməsi tələb olunsun;

- təzə kəsilmiş ət alındıqdan sonra dərhal istifadə edilməsin və yuxarıda qeyd edilmiş qaydalara uyğun “yetişməsi” təmin olunsun;

- mikroorqanizmlərin dəridəki kəsiklər və zədələr vasitəsilə insana yoluxması ehtimalı yüksək olduğunu nəzərə alaraq, ət doğranan zaman əllərin zədələnməməsi üçün maksimum ehtiyatlı olmaq lazımdır;

- ətin doğranmasında istifadə edilən kəsici alətlər və taxtalar mükəmməl yuyulub təmizlənməlidir; doğranma başa çatdıqdan sonra alətlər təkrar təmizlənməli, yuyulmalı və dezinfeksiya olunmalıdır;

- ət digər çiy qida məhsulları ilə eyni yerdə saxlanmamalıdır. Belə hal çarpaz çirklənmənin (ətdə olan mikroorqanizmlərin digər qidalara nüfuz etməsi) baş verməsinə səbəb ola bilər;

- ət çiy şəkildə deyil, yalnız müvafiq qaydada mükəmməl bişirildikdən sonra istehlak edilməlidir.

Paylaş:
Digər xəbərlər

Video

26-05-2020, 13:53

İçdiyiniz çayın saxta olmasını belə bilmək olur - ÜSUL

Video

13-04-2020, 17:31

AQTA ərzaq satışı məntəqələrində monitorinqləri davam etdirir

Video

13-04-2020, 11:19

Poçt göndərişlərində şübhə aşkarlanarsa...

Səhiyyə

7-04-2020, 15:00

Öskürəyi sağaldan, immuniteti gücləndirən TOYUQ BULYONU. Bilmədiyiniz faydalar

Bölgə

2-04-2020, 16:00

Kənd Təsərrüfatı Nazirliyini peşəkarlar idarə etmir... - Belə davam edərsə...

Maraqlı

28-03-2020, 13:38

Çiyələk saplaqlarını atmayın! Faydaları və müalicəvi xüsusiyyətləri

Video

24-03-2020, 18:49

AQTA koronavirusla bağlı növbəti metodiki göstəriş hazırladı

Səhiyyə

20-03-2020, 10:57

Göyərtinin sağlamlıq üçün 3 əsas faydası. Hər gün yeyin!

İqtisadiyyat

13-03-2020, 14:10

MAGATE-dən Azərbaycana 1,5 milyon dollarlıq hədiyyə

Son xəbərlər
  • Bugün, 02:42
    Baş Prokurorluq Qənimət Zahidi Bakıya çağırdı
  • Bugün, 02:09
    Adnan Əhmədzadənin həbsi barədə məlumat yayıldı
  • Dün, 23:42
    Əli Kərimli: “Xaricə buraxılmama qərarını İlham Əliyev verib”
  • Dün, 23:29
    Həqiqətləri danışan jurnalist Səidə Bəkirqızı təzyiqlərlə üzləşir
  • Dün, 23:23
    Rejim Əli Kərimlinin səsini boğmaq üçün nələr etməyib
  • Dün, 23:19
    Ruben Vardanyan məhkəmədə Paşinyan və beynəlxalq nümayəndələrin dindirilməsini istəyib
  • Dün, 23:16
    Qürurla xatırladığımız tarixi gün: Azərbaycan suverenliyinin tam bərpasından 2 il ötür
  • Dün, 23:11
    Ermənistan MTX direktoru Bakıya gəlir
  • Dün, 23:07
    “Meydan TV işi” üzrə həbsdə olan jurnalist Fatimə Mövlamlı: “İttihamlar ağ yalandır, həbsdəyik çünki jurnalistikayla məşğuluq”
  • Dün, 23:03
    Gürcüstanda SOCAR-ın avtomobilinə silahlı hücum
  • Dün, 22:56
    Əli Kərimli daha bir beynəlxalq tədbirə dəvət edilib
  • Dün, 22:52
    Prezident Mirziyoyev: Özbəkistan 2030-cu ilə qədər yoxsulluğu aradan qaldırmağa qadirdir
  • Dün, 18:06
    “AzerGold” QSC-də növbəti qanvermə aksiyası keçirilib
  • Dün, 08:12
    NİDA üzvü siyasi baxışına görə işə götürülmədiyini deyir
  • 18-09-2025, 18:26
    Jurnalist Şəmşad Ağa müalicə müəssisəsinə köçürülüb
  • 18-09-2025, 17:21
    Ali Məhkəmə Bakıda yolu bağlayan TIR sürücüsünün şikayətini təmin etməyib
  • 18-09-2025, 17:11
    Qırğızıstanda iki jurnalist 5 il müddətinə həbs olunub
  • 18-09-2025, 15:51
    Almaniya kansleri Merts: “Menzil məhdudiyyəti olmayacaq”
  • 17-09-2025, 20:43
    Navalnının zəhərlənmə nəticəsində öldüyü təsdiqləndi
  • 17-09-2025, 20:40
    Dövlət büdcəsini talayan rejimin 1 elektrik avtobusu 544 min manata alıb
  • 17-09-2025, 18:41
    Zəngin Neft Ölkəsində Yoxsul Vətəndaşlar – Azərbaycanda Sosial Bərabərsizlik Artır
  • 17-09-2025, 18:10
    SOCAR Türkiyədə 7 milyard dollarlıq yeni sərmayə planlaşdırır
  • 17-09-2025, 18:04
    Məhkəmə “Abzas Media” jurnalistlərinin şikayətlərini rədd edib
  • 17-09-2025, 17:24
    UEFA “Qarabağ” futbolçusunu mükafatlandırdı
  • 17-09-2025, 15:40
    Fazil Qasımov: “Mənə qarşı sui-qəsd olub, hələ də hədə-qorxu gəlirlər”
  • 17-09-2025, 14:38
    Xaçmazda 16 yaşlı gənci elektrik cərəyanı vurdu
  • 17-09-2025, 14:32
    Elnarə Qasımova yazır: Təcridxanada “ölü canlar”: Təsərrüfat işçisi kimi qeydiyyata alınmadan pulsuz işlədilən xeyli dustaq var
  • 17-09-2025, 14:29
    Belarusda 25 nəfər daha əfv edilib
  • 17-09-2025, 14:27
    Azərbaycan hərbi büdcəni artırır
  • 17-09-2025, 14:25
    “Meydan TV işi” üzrə həbs olunan jurnalistlərin həbs müddəti uzadılıb
  • 17-09-2025, 14:22
    “Amnesty International” azərbaycanlı tədqiqatçıların azadlığı üçün kampaniyaya başlayıb
  • 17-09-2025, 14:17
    Mağaza və avtomobildən oğurluq edən şəxslər tutuldu
  • 17-09-2025, 14:15
    İsrail Qəzzada uşaq xəstəxanasını vurub
  • 17-09-2025, 14:14
    “Bakı Kart”ın rəhbəri dəyişdi
  • 17-09-2025, 12:22
    Azərbaycan UEFA reytinqində irəlilədi
Daha çox
Çox oxunanlar
17-09-2025, 00:58
“Qarabağ” “Benfika”nı məğlub etdi
15-09-2025, 09:05
Türkiyədə müxalifətin kütləvi etirazı: On minlərlə insan Ərdoğanın istefasını tələb etdi
16-09-2025, 15:31
Cəlilabadda fəal sahibkar Elşad Təhməzov həbs edilib – yaxınları siyasi sifariş olduğunu deyir
17-09-2025, 10:18
Gecənin yekunları
15-09-2025, 16:34
“See Breeze”də dava: İsa Əzizov yenidən həbs olundu
15-09-2025, 12:49
Ruslan İzzətli oğluna məktub yazdı: “Nə sənin getdiyin yerdə təhsil, nə də mənim getdiyim yerdə ədalət var”
Müsahibə
11-06-2025, 21:40
68 Milyonluq Korrupsiya: Dövlət Gömrük Komitəsinin Yeni İnzibati Binasi
19-04-2025, 15:04
Saytımıza son iki ildə 5-ci hücum olunub
22-02-2025, 21:24
Fransa mətbuatı Azərbaycanda media orqanlarının hakimiyyəti tərəfindən bağlandığını yazır
15-01-2025, 10:50
Deputat Elnam Nəsirov xaricdə yaşayan siyasi mühacirləri, jurnalist və blogerləri ölüm ilə hədələdi
3-01-2025, 21:34
Bloger Rəşad Ramazanov həbsxanada saxlanma şəraitindən şikayətlənib
3-01-2025, 00:53
Prezidentin əmisi qızı narkotik ittihamı ilə saxlanılıb
Araşdırma
Bugün, 02:42
Baş Prokurorluq Qənimət Zahidi Bakıya çağırdı
Dün, 23:42
Əli Kərimli: “Xaricə buraxılmama qərarını İlham Əliyev verib”
Dün, 23:29
Həqiqətləri danışan jurnalist Səidə Bəkirqızı təzyiqlərlə üzləşir
Dün, 23:23
Rejim Əli Kərimlinin səsini boğmaq üçün nələr etməyib
Dün, 23:07
“Meydan TV işi” üzrə həbsdə olan jurnalist Fatimə Mövlamlı: “İttihamlar ağ yalandır, həbsdəyik çünki jurnalistikayla məşğuluq”
Dün, 08:12
NİDA üzvü siyasi baxışına görə işə götürülmədiyini deyir
Sosial
Həqiqətləri danışan jurnalist Səidə Bəkirqızı təzyiqlərlə üzləşir
“Meydan TV işi” üzrə həbsdə olan jurnalist Fatimə Mövlamlı: “İttihamlar ağ yalandır, həbsdəyik çünki jurnalistikayla məşğuluq”
“AzerGold” QSC-də növbəti qanvermə aksiyası keçirilib
Navalnının zəhərlənmə nəticəsində öldüyü təsdiqləndi
Zəngin Neft Ölkəsində Yoxsul Vətəndaşlar – Azərbaycanda Sosial Bərabərsizlik Artır
Belarusda 25 nəfər daha əfv edilib

Sizin reklam burada

E-mail:admin@foto.info.az

300x250

Sosial şəbəkələrimiz:
  • Gündəm
  • Siyasət
  • Din
  • Foto
  • Hadisə
  • Bölgə
  • Araşdırma
  • Maqazin
  • Dünya
  • İdman
  • Video
  • Müsahibə
  • Mədəniyyət
  • Sosial
  • İqtisadiyyat
  • Təhsil
  • Səhiyyə
  • Maraqlı
  • Təsisçi və baş redaktor: Tərlan Novruzov
  • E-mail: admin@foto.info.az | foto.info.az@gmail.com
Müəllif hüquqları qorunur. Foto.info.az-ın məlumatlarından istifadə etdikdə istinad mütləqdir. Məlumat internet səhifələrində istifadə edildikdə müvafiq keçidin qoyulması mütləqdir.
Copyright 2023 Foto.info.az
  • Ana səhifə
  • Haqqımızda
  • Reklam
  • Əlaqə