USD
1.7000
%0,47
EUR
2.0183
%0,47
GBR
2.3633
%0,47
RUB
0.0232
%0,47
TRY
0.2009
%0,47
  • Haqqımızda
  • Gündəm
  • Siyasət
  • İqtisadiyyat
  • Sosial
  • Foto
  • Araşdırma
  • Müsahibə
  • Digər
    • Mədəniyyət
    • İdman
    • Dünya
    • Təhsil
    • Hadisə
    • Səhiyyə
    • Din
    • Bölgə
    • Maqazin
    • Maraqlı
    • Video
  • Əlaqə

Təzə ətdən istifadə düzgün yanaşma deyil, bu ətdə stress toksinləri var - Qida Təhlükəsizliyi Agentliyi

Sosial

28-05-2020, 13:35

Təzə ətdən istifadə düzgün yanaşma deyil, bu ətdə stress toksinləri var - Qida Təhlükəsizliyi Agentliyi
Azərbaycan Qida Təhlükəsizliyi İnstitutunun Heyvan xəstəliklərinin və heyvan mənşəli məhsulların tədqiqi sektorunun əməkdaşları "Ət və ət məhsullarının faydası və zərərli xüsusiyyətləri" adlı məlumat təqdim edib.

Ət – enerji və protein mənbəyi olmaqla yanaşı, həm də yüksək bioloji dəyərə malik qida məhsuludur. İnsan orqanizminin inkişafı, hüceyrələrin yenilənməsi, bərpası, qan əmələ gəlməsi, sinir sisteminin möhkəmlənməsində və dərinin sağlamlığında mühüm rol oynayan ətin tərkibində 16-20% zülal, 2-40% yağ, karbohidratlar, mineral maddələr, fermentlər, həmçinin azotlu və azotsuz ekstraktiv maddələr vardır. Heyvanın növü, yaşı və bəslənməsi ilə əlaqədar olaraq, ətin kimyəvi tərkibi faiz göstəricilərinə görə müxtəlif olur.

Ətin tərkibindəki tam dəyərli zülallara misal olaraq miozin, miogen, aktin, mioqlobin və s. göstərmək olar. Ətə qırmızılıq verən isə mioqlobin zülalıdır. Miozin və miogen zülalları ferment rolu oynamaqla, ət əzələsində gedən fizioloji prosesləri sürətləndirir. Mioqlobin tərkibcə qan hemoqlobininə oxşardır. Tam dəyərli olmayan ət zülallarına isə elastin və kollageni misal göstərmək olar ki, bunlar tərkibcə birləşdirici toxumaya aid olmaqla, insan orqanizmi tərəfindən çətin mənimsənilir.

Mal ətinin tərkibindəki yağlar onun qidalılıq dəyərini, kalorililiyini, həmçinin dadını yaxşılaşdırmaqla asan mənimsənilir. Ətin tərkibindəki yağlar əzələ liflərinin arasında incə təbəqə şəklində yerləşdikdə bu zaman dad xüsusiyyəti və keyfiyyəti ilə seçilən “mərmər ət” növü formalaşır ki, bu ət növü istehlakçılar tərəfindən yüksək qiymətləndirilir. Mal ətində toplanan yağın tərkibində 30%-ə qədər doymuş ali yağ turşuları, 0,06-0,1% miqdarında xolesterin mövcuddur. Yağ turşuları qoyun ətinin tərkibində miqdarca daha çoxdur. Yağlı ətlərin tərkibində doymuş yağ və xolesterolun daha yüksək olduğunu nəzərə alaraq, diabet və hipertoniya xəstəlikləri olanlar yağlı qırmızı ət əvəzinə, yağsız qırmızı ət və ya dərisiz toyuq, hinduşka, balıq ətinə üstünlük verməlidirlər.

Ətdə mövcud olan karbohidratlar qlikogen şəklində təmsil olunmaqla, ətin yetişmə prosesində böyük rol oynayır. Mineral maddələrin (Fe, K, Na, Mg və s.) miqdarı 0,8-1,3% olmaqla, ətin struktur quruluşunun formalaşmasında iştirak edir. Bu maddələr içərisində dəmirin miqdarı daha çoxdur.

Ətin tərkibindəki suyun miqdarı heyvanın növü, yaşı və sairdən asılı olaraq 50-75% təşkil edir. Ət yağlı olduqca tərkibindəki suyun miqdarı azalır. Cavan heyvan ətindəki suyun miqdarı yaşlı heyvan əti ilə müqayisədə daha çoxdur. Suyun miqdarı çoxaldıqca ətin qidalılığı azalır və xarab olması tezləşir. Ətin tərkibində A, D, E, B qrupu vitaminlərinə də rast gəlinir. Ətin enerji dəyərliliyi heyvanın növü, yaşı və köklük dərəcəsindən asılı olaraq 105-489 kkal arasında dəyişir.

Heyvan kəsildikdən sonra ətin tərkibində müxtəlif biokimyəvi dəyişikliklər baş verir ki, bu da “ətin yetişmə prosesi” kimi tanınır.

“Ətin yetişməsi” (avtoliz) - ətin tərkibində öz-özünə gedən kimyəvi proseslər nəticəsində onun fiziki və kimyəvi xüsusiyyətlərinin dəyişməsi prosesidir ki, bu zaman ətin sərtliyi, nəmliyi, dadı, rəngi, qoxusu və mikrobioloji proseslərə davamlılığı dəyişir. Bu prosesdə başlıca olaraq ətin turşuluğu artır ki, (pH ≤ 5,5-ə qədər) bu da ətin tez xarab olmasının qarşısını alır. Adətən təzə ətin bu göstəricisi neytral (pH =7) və ya zəif qələvi (pH=7,2) olmaqla mikroorqanizmlərin inkişafı üçün əlverişli mühit hesab edilir. “Ətin yetişməsi prosesi”ndə onun tərkibindəki qlikogenin süd turşusuna qədər parçalanması ilə bərabər, eyni zamanda ət zülalı fiziki - kolloid strukturunu dəyişərək insan orqanizmində daha asan mənimsənilən formaya düşür. Ət müvafiq temperaturda (0-4 C) 3-48 saat ərzində saxlandıqda, “ətin yetişmə prosesi” qənaətbəxş hesab edilir.

Təzə ətdən istifadə milli kulinariyamız üçün səciyyəvi olsa da, bu düzgün yanaşma kimi qiymətləndirilmir. Bu isə təzə kəsilmiş ətin biokimyəvi xüsusiyyəti və heyvan kəsimi zamanı stress amillərinin təsiri ilə əmələ gələn toksiki maddələrin ətdə toplanması ilə izah edilir.

Ət insanlar üçün dəyərli qida növü hesab edilməklə bərabər, müxtəlif mikroorqanizmlərin, o cümlədən patogenlərin inkişafı üçün də əlverişli mühitə malikdir. Qeyd etmək lazımdır ki, patogenlər bır sıra yoluxucu zoonoz xəstəliklərin (brusellyoz, qarayara, vərəm və s.) törədicisi olmaqla heyvanların özləri və insanlar arasında yoluxma yarada bilər. Parazit mənşəli xəstəliklərə (toksoplazmoz, trixinelyoz və s.) tutulmuş heyvan ətinin istehlakı da insanların bu kimi xəstəliklərə yoluxmasına səbəb olur.

Bununla yanaşı, heyvan kəsimi zamanı və daha sonra ətin saxlanma prosesində gigiyenik qaydalara riayət edilməməsi səbəbindən ətin müxtəlif mikroorqanizmlərlə (salmonella, eşerixiyakoli, kampilobakteriya, listeria, stafilokokklar, streptokokklar, klostridiumlar, şigella və s.) çirklənməsi baş verə bilər. İnsanlar arasında tez-tez rast gəlinən qida mənşəli zəhərlənmələrin (qida toksikoinfeksiyaları) əsas səbəbi məhz bu kimi mikroorqanizmlərlə sirayətlənmiş ət məhsullarının istehlakıdır.

Qeyd etdiyimiz kimi, ət mikroorqanizmlərin, o cümlədən virusların sağ qalması üçün münbit mühit olduğundan, hazırda pandemiya şəklində dünyanı bürüyən COVID-19 virusu ilə mübarizədə ətdən düzgün istifadə qaydaları yenidən aktuallaşmışdır.

Ət alarkən nələrə diqqət yetirməli?

Bütün bunları nəzərə alaraq, ətin səbəb ola biləcəyi təhlükələrin profilaktikası məqsədilə istehlakçılar tərəfindən aşağıdakı tövsiyələrin nəzərə alınması məqsədəuyğundur:

- yol kənarlarında açıq şəkildə kəsilib satılan, baytarlıq-sanitariya ekspertizasından keçməyən və antisanitar şəraitdə fəaliyyət göstərən kəsim yerlərindən ət məhsulları alınmasın;

- ət satışı ilə birbaşa məşğul olan şəxslərin fərdi mühafizə vasitələrindən (xalat, əlcək, maska) istifadə etməsi tələb olunsun;

- təzə kəsilmiş ət alındıqdan sonra dərhal istifadə edilməsin və yuxarıda qeyd edilmiş qaydalara uyğun “yetişməsi” təmin olunsun;

- mikroorqanizmlərin dəridəki kəsiklər və zədələr vasitəsilə insana yoluxması ehtimalı yüksək olduğunu nəzərə alaraq, ət doğranan zaman əllərin zədələnməməsi üçün maksimum ehtiyatlı olmaq lazımdır;

- ətin doğranmasında istifadə edilən kəsici alətlər və taxtalar mükəmməl yuyulub təmizlənməlidir; doğranma başa çatdıqdan sonra alətlər təkrar təmizlənməli, yuyulmalı və dezinfeksiya olunmalıdır;

- ət digər çiy qida məhsulları ilə eyni yerdə saxlanmamalıdır. Belə hal çarpaz çirklənmənin (ətdə olan mikroorqanizmlərin digər qidalara nüfuz etməsi) baş verməsinə səbəb ola bilər;

- ət çiy şəkildə deyil, yalnız müvafiq qaydada mükəmməl bişirildikdən sonra istehlak edilməlidir.

Paylaş:
Digər xəbərlər

Video

26-05-2020, 13:53

İçdiyiniz çayın saxta olmasını belə bilmək olur - ÜSUL

Video

13-04-2020, 17:31

AQTA ərzaq satışı məntəqələrində monitorinqləri davam etdirir

Video

13-04-2020, 11:19

Poçt göndərişlərində şübhə aşkarlanarsa...

Səhiyyə

7-04-2020, 15:00

Öskürəyi sağaldan, immuniteti gücləndirən TOYUQ BULYONU. Bilmədiyiniz faydalar

Bölgə

2-04-2020, 16:00

Kənd Təsərrüfatı Nazirliyini peşəkarlar idarə etmir... - Belə davam edərsə...

Maraqlı

28-03-2020, 13:38

Çiyələk saplaqlarını atmayın! Faydaları və müalicəvi xüsusiyyətləri

Video

24-03-2020, 18:49

AQTA koronavirusla bağlı növbəti metodiki göstəriş hazırladı

Səhiyyə

20-03-2020, 10:57

Göyərtinin sağlamlıq üçün 3 əsas faydası. Hər gün yeyin!

İqtisadiyyat

13-03-2020, 14:10

MAGATE-dən Azərbaycana 1,5 milyon dollarlıq hədiyyə

Son xəbərlər
  • Bugün, 13:53
    “Abzas Media”nın həbsdəki qadın əməkdaşları ictimaiyyətə müraciət edib: “Su verilməməsi ilə bizə təzyiq göstərilir”
  • Dün, 18:16
    Makron: Fransa sentyabrda Fələstini dövlət kimi tanıyacaq
  • Dün, 18:11
    Ülvi Həsənli “karser”də huşunu itirdikdən 5 gün sonra müayinə edilib – Ailəsi narahatdır
  • Dün, 16:06
    Bakı Hava Limanında BRİLYANT ƏMƏLİYYATI: Qaş qaçaqmalçılığına cəhdin qarşısı alındı
  • Dün, 15:56
    Gubad İbadoğlunun həbsindən iki il keçir – beynəlxalq təşkilatlar birgə bəyanat yaydı
  • 25-07-2025, 15:13
    Azərbaycan Amonbek Yusupovu Özbəkistana ekstradisiya edib
  • 25-07-2025, 13:20
    “Abzas Media”nın həbsdəki qadın əməkdaşları ictimaiyyətə müraciət edib: “Su verilməməsi ilə bizə təzyiq göstərilir”
  • 25-07-2025, 13:17
    Fazil Mustafaya qarşı sui-qəsd ittihamı ilə 20 il həbs alan məhbus aclıq aksiyasına başlayıb
  • 25-07-2025, 13:14
    Goranboyda dəhşətli cinayət: 15 yaşlı yeniyetmə anasını və nənəsini qətlə yetirib
  • 25-07-2025, 11:21
    "AzerGold" QSC-nin əməkdaşı “Yüksəliş” müsabiqəsinin qalibi olub
  • 25-07-2025, 00:06
    Qusman vəzifəsindən azad edildi
  • 25-07-2025, 00:03
    Prezident Sərəncam imzaladı. Tələbələrin təqaüdü artırıldı
  • 24-07-2025, 23:21
    Ramzan Kadırov Bodrumda dənizdə boğulma təhlükəsi keçirib
  • 24-07-2025, 23:06
    Azərbaycan pasportunun mövqeyi yaxşılaşıb: 72 ölkəyə vizasız və ya sadələşdirilmiş giriş imkanı
  • 24-07-2025, 19:14
    Almaniya millisinin qadınları Avropa çempionatının finalına çıxa bilmədi
  • 24-07-2025, 19:11
    Avropa Mərkəzi Bankı faiz qərarını açıqlayır – pauza gözlənilir
  • 24-07-2025, 19:10
    Mərkəzi Afrikada hərbi cinayət işinə dair hökm elan olunur
  • 24-07-2025, 19:07
    Rusiya-Ukrayna danışıqları yenə nəticəsiz qaldı – döyüşlər davam edir
  • 24-07-2025, 19:05
    Tayland və Kamboca sərhədində hərbi qarşıdurma yenidən alovlanıb
  • 24-07-2025, 18:38
    Avropa liderləri Pekində: Aİ ilə Çin arasında ticarət gərginliyi artır
  • 24-07-2025, 18:34
    İlham Əliyev Vladimir Putinə başsağlığı verib
  • 24-07-2025, 18:33
    Aclıq edən “Abzas Media”nın qadın jurnalistlərinə təcridxanada təzyiq göstərilir
  • 24-07-2025, 18:30
    Yevlaxda maşın su kanalına düşdü
  • 24-07-2025, 18:28
    Sərhədi pozmağa cəhd göstərən İraq vətəndaşı saxlanılıb
  • 24-07-2025, 18:26
    Sabiq deputat Xanhüseyn Kazımlı 83 yaşında vəfat edib
  • 24-07-2025, 17:17
    Daha bir inanclı fəal 3 il azadlıqdan məhrum edildi
  • 24-07-2025, 17:04
    Almaniya humanitar vizaları dayandırıb
  • 23-07-2025, 23:31
    İstanbul danışıqları: Rusiya və Ukrayna hərbi əsirlərlə yanaşı mülki şəxslərin də dəyişdirilməsinə razılaşıb
  • 23-07-2025, 21:42
    ABŞ Avropaya nüvə silahı daşıyır – Moskva narahatdır
  • 23-07-2025, 21:40
    “Amnesty International”: Azərbaycanda müstəqil media qurumu qalmayıb
  • 23-07-2025, 21:37
    Azərbaycanda bəzi siqaretlərin qiyməti bahalaşıb
  • 23-07-2025, 21:00
    Ukrayna və Rusiya arasında danışıqların üçüncü raundu İstanbulda keçiriləcək
  • 23-07-2025, 20:43
    Ali Məhkəmə Əli Kərimli ilə bağlı şikayəti rədd etdi
  • 23-07-2025, 13:24
    “Sələmçi Qiyas” həbs olundu – Onlarla zərərçəkmiş var
  • 23-07-2025, 13:19
    Elxan Əbdürrəhimov yenidən Korrupsiyaya qarşı Mübarizə Baş İdarəsinə təyinat aldı
Daha çox
Çox oxunanlar
23-07-2025, 12:42
Almaniyada yaşayan bir qrup siyasi fəallar Nürnberq şəhərində etiraz aksiyası keçirir
21-07-2025, 19:40
Almaniyada DAS təşkilatı və azərbaycanlı siyasi fəallar etiraz aksiyası keçirəcək
21-07-2025, 23:49
DAS təşkilatının yaranmasından 7 il ötür: Demokratiya uğrunda mübarizəyə 7 il
21-07-2025, 00:06
İranda Bakı–Naxçıvan avtobusları saxlanılıb: 50-yə yaxın sərnişin məsciddə girov kimi saxlanır
23-07-2025, 13:19
Elxan Əbdürrəhimov yenidən Korrupsiyaya qarşı Mübarizə Baş İdarəsinə təyinat aldı
21-07-2025, 11:59
Netanyahu qidadan zəhərləndi
Müsahibə
22-02-2025, 21:24
Fransa mətbuatı Azərbaycanda media orqanlarının hakimiyyəti tərəfindən bağlandığını yazır
3-01-2025, 21:34
Bloger Rəşad Ramazanov həbsxanada saxlanma şəraitindən şikayətlənib
4-12-2024, 21:00
Vəkillərə Rüfət Səfərovla konfidensial görüşə imkan verməyiblər
10-10-2024, 19:37
"Heç kim bizə heç nə edə bilməz!"
6-10-2024, 19:14
Aclıq edən vicdan məhbusu Famil Xəlilov həbsxana rəhbəri tərəfindən “mükafatlandırılıb”
4-10-2024, 23:43
Fransa mətbuatında Qənimət Zahid, qətlə yetirilən Vidadi İsgəndərli barədə məqalə dərc edib
Araşdırma
Bugün, 13:53
“Abzas Media”nın həbsdəki qadın əməkdaşları ictimaiyyətə müraciət edib: “Su verilməməsi ilə bizə təzyiq göstərilir”
Dün, 18:11
Ülvi Həsənli “karser”də huşunu itirdikdən 5 gün sonra müayinə edilib – Ailəsi narahatdır
Dün, 15:56
Gubad İbadoğlunun həbsindən iki il keçir – beynəlxalq təşkilatlar birgə bəyanat yaydı
25-07-2025, 13:20
“Abzas Media”nın həbsdəki qadın əməkdaşları ictimaiyyətə müraciət edib: “Su verilməməsi ilə bizə təzyiq göstərilir”
24-07-2025, 18:33
Aclıq edən “Abzas Media”nın qadın jurnalistlərinə təcridxanada təzyiq göstərilir
24-07-2025, 17:17
Daha bir inanclı fəal 3 il azadlıqdan məhrum edildi
Sosial
“Abzas Media”nın həbsdəki qadın əməkdaşları ictimaiyyətə müraciət edib: “Su verilməməsi ilə bizə təzyiq göstərilir”
Ülvi Həsənli “karser”də huşunu itirdikdən 5 gün sonra müayinə edilib – Ailəsi narahatdır
Bakı Hava Limanında BRİLYANT ƏMƏLİYYATI: Qaş qaçaqmalçılığına cəhdin qarşısı alındı
Gubad İbadoğlunun həbsindən iki il keçir – beynəlxalq təşkilatlar birgə bəyanat yaydı
“Abzas Media”nın həbsdəki qadın əməkdaşları ictimaiyyətə müraciət edib: “Su verilməməsi ilə bizə təzyiq göstərilir”
Aclıq edən “Abzas Media”nın qadın jurnalistlərinə təcridxanada təzyiq göstərilir

Sizin reklam burada

E-mail:admin@foto.info.az

300x250

Sosial şəbəkələrimiz:
  • Gündəm
  • Siyasət
  • Din
  • Foto
  • Hadisə
  • Bölgə
  • Araşdırma
  • Maqazin
  • Dünya
  • İdman
  • Video
  • Müsahibə
  • Mədəniyyət
  • Sosial
  • İqtisadiyyat
  • Təhsil
  • Səhiyyə
  • Maraqlı
  • Təsisçi və baş redaktor: Tərlan Novruzov
  • E-mail: admin@foto.info.az | foto.info.az@gmail.com
Müəllif hüquqları qorunur. Foto.info.az-ın məlumatlarından istifadə etdikdə istinad mütləqdir. Məlumat internet səhifələrində istifadə edildikdə müvafiq keçidin qoyulması mütləqdir.
Copyright 2023 Foto.info.az
  • Ana səhifə
  • Haqqımızda
  • Reklam
  • Əlaqə